HomeOoglidcorrectiesHerstel na ooglidcorrectie

Het herstel van een ooglidcorrectie

Om het herstel van zowel een onder- en bovenooglidcorrectie te bespoedigen is het belangrijk de leefregels die de arts voorschrijft, op te volgen. De behandelende arts zal dit uitgebreid met je bespreken tijdens de intake en na de behandeling.

Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie?

De duur van het herstel verschilt per persoon. Houd er rekening mee dat na een bovenooglidcorrectie de meeste zwelling en verkleuringen na 1 á 2 weken zijn weggetrokken. Na een onderooglidcorrectie duurt dat 2 á 3 weken. Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer 6 maanden bereikt.

Begin met een goede voorbereiding

Het is belangrijk dat je voor de ingreep aan de behandelende arts doorgeeft welke medicatie je gebruikt. Bij het gebruik van aspirine of bloedverdunners zal het advies zijn om hier enkele dagen van te voren mee te stoppen. Ben je een roker? Dan is het verstandig om voor de behandeling te stoppen met roken omdat nicotine de bloedvaten vernauwd. Hierdoor kunnen problemen bij de wondgenezing ontstaan. Als je vragen hebt over de voorbereiding, stel ze dan ook vooral tijdens de intake.

Leefregels na de ooglidcorrectie

 • Volg de instructies van je behandelend arts inzake het koelen/spoelen van de oogleden.
 • De hechtingen worden na 5 à 7 dagen verwijderd;
 • Totdat de hechtingen zijn verwijderd, mag je niet tillen, persen of bukken.
 • Fysieke inspanning of sporten is weer mogelijk na 2 á 3 weken.
 • Na de behandeling is het belangrijk dat je onder begeleiding naar huis gaat. Je mag niet zelf autorijden. Anders ben je niet verzekerd, mocht er een ongeval op de terugweg plaatsvinden;
 • Het wordt aangeraden om de eerste nacht niet alleen te slapen;
 • ‘s Nachts met een extra kussen slapen vermindert druk op de ogen;
 • Zodra de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes volledig zijn genezen, is oogmake-up weer toegestaan;
 • Administratief werk is meestal weer mogelijk na 1 week. Afhankelijk van hoe je jezelf voelt;
 • Zwemmen en saunabezoek is mogelijk als de hechtingen zijn verwijderd en de wondjes dicht zijn;
 • Contactlenzen zijn mogelijk zodra de hechtingen verwijderd zijn
 • Littekens kunnen de eerste 3 maanden rood zijn. Daarna nemen ze geleidelijk de kleur van je huid aan. Bescherm de littekens 3 tot 6 maanden voor UV-straling;
 • Een ‘doof’ gevoel rondom de oogleden kan 3 tot 6 maanden aanhouden.
 • Douchen is geen probleem voor het herstel van een ooglidcorrectie. De pleistertjes op de oogleden zijn namelijk waterbestendig. Zorg er wel voor dat er geen shampoo of zeep in de wond komt.

Wanneer kun je weer aan het werk?

De meeste mensen beginnen na het verwijderen van de hechtingen weer met administratief werk. De week direct na de behandeling adviseren we om verlof te nemen. Doe je fysiek werk? Vraag dan even aan de medisch specialist wanneer je weer kan werken. Dit geldt ook voor sporten. Samen wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie, hierdoor wordt ervoor gezorgd dat het herstel van de ooglidcorrectie zo spoedig mogelijk verloopt.

Wat kun je nog meer doen?

Het is belangrijk dat uv-straling vermeden wordt voor het littekenherstel gedurende 6 maanden. Zodra de korstjes zijn verdwenen mag je smeren met littekencrème. Volg hierbij de instructies van je behandelend arts.

Meer weten?

Wil je deze en alle andere informatie nog eens rustig nalezen? Download dan de gratis brochure. Zo weet je wat er allemaal komt kijken bij een ooglidcorrectie. 

Download brochure

Veelgestelde vragen bij herstel na een ooglidcorrectie

Wanneer kan ik weer werken na een ooglidcorrectie?

Vanaf de behandeling tot het moment dat de hechtingen zijn verwijderd mag je niet bukken, tillen en persen. De eventuele druk die hierbij ontstaat kan zorgen voor een nabloeding. 48 uur na de behandeling kun je lichte administratieve werkzaamheden uitvoeren. Ook hierbij geldt dat het per persoon verschilt wanneer je weer kunt werken. Je behandelend arts zal aangeven wanneer je weer zwaar fysiek werk kunt verrichten.

Hoe lang mag ik niet naar de sauna na een ooglidcorrectie?

Als de hechtingen zijn verwijderd en de wondjes volledig dicht zijn mag je weer naar de sauna en bijvoorbeeld ook zwemmen.

Welke crème moet ik gebruiken na een ooglidcorrectie?

Het beste is om de littekens natuurlijk te laten genezen. Heb je toch behoefte aan een littekencrème? Vraag het dan bij de aangesloten Ooglid.nl kliniek waar je bent behandeld. Wij adviseren hier pas mee te beginnen na 4 weken, de wondjes moeten namelijk volledig gesloten en genezen zijn. 
 

Hoeveel hechtingen heb ik nodig na een ooglidcorrectie?

Het aantal hechtingen is afhankelijk van de hoeveelheid huid die moet worden weggenomen. 
 

Hoe snel geneest een ooglidcorrectie?

Bij een bovenooglidcorrectie moet je rekening houden dat het 1 á 2 weken duurt voordat alle zwellingen en blauwe plekken zijn weggetrokken. Na 1 week worden de hechtingen verwijderd en zul je zien dat het wondje zo goed als dicht zit en het genezingsproces snel gaat. Bij een onderooglidcorrectie kunnen de zwellingen en blauwe plekken 2 á 3 weken aanhouden. Het verschilt per persoon wanneer je weer kan werken. Bij licht administratief werk kan dit al na enkele dagen. Bij zwaar fysiek werk is het belangrijk dat je het advies opvolgt van de behandeled arts.

Is een ooglidcorrectie blijvend?

Een ooglidcorrectie kan het ouderdomsproces niet tegenhouden. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat iemand de ingreep na 15 jaar moet herhalen. Wanneer je last hebt van hangende oogleden en wallen zullen deze naarmate je ouder wordt verergeren. Een ooglidcorrectie biedt dan weer uitkomst.
 

Welke oogdruppels moet ik gebruiken na een ooglidcorrectie?

Dit wordt altijd bepaald in overleg met de behandelende arts. Die kan de juiste oogdruppels voorschrijven zodra je last krijgt van een droog en korrelig gevoel in de ogen. 
 

Moet ik oogdruppels gebruiken na een ooglidcorrectie?

Deze kunnen worden voorgeschreven door de behandelde arts wanneer je last hebt van droge ogen of een ‘korrelig’ gevoel krijgt. Neem hiervoor altijd contact op met de aangesloten Ooglid.nl kliniek waar je behandeld bent.

Hoe lang moet je koelen na een ooglidcorrectie?

Volg altijd de leefregels op die de behandelende arts je meegeeft. Dit wordt tijdens de intake en op de dag van de behandeling zorgvuldig met je doorgenomen.

Hoe lang blijft een ooglidcorrectie zichtbaar?

Een ooglidcorrectie kan het ouderdomsproces niet stopzetten. Dit wil zeggen dat het persoonsgebonden is hoelang je plezier hebt van een ooglidcorrectie. Gemiddeld heeft iemand er 10 tot 15 jaar lang profijt van. 
 

Hoe lang zijn littekens zichtbaar na een ooglidcorrectie?

De incisies worden in de natuurlijke huidplooi aangebracht zodat deze nauwelijks zichtbaar zijn. Littekens kunnen de eerste 3 maanden rood zijn. Daarna nemen ze geleidelijk de kleur van je huid aan. Bescherm de littekens 3 tot 6 maanden voor UV-straling.
 

Hoe lang heb ik blauwe plekken na een ooglidcorrectie?

Blauwe plekken zullen ongeveer 1 á 2 weken aanhouden bij een bovenooglidcorrectie. Bij een onderooglidcorrectie ongeveer 2 á 3 weken. 

Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie?

Het herstel kan bij iedereen verschillen en is persoonsgebonden. Over het algemeen zullen de zwelling en verkleuringen die optreden na 1 á 2 weken ongeveer weggetrokken zijn. Bij een onderooglidcorrectie kan dit 2 á 3 weken duren. Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer 6 maanden volledig te zien.