HomeBehandelingenHerstel na ooglidcorrectie

Het herstel van een ooglidcorrectie

Om het herstel van zowel een onder- en bovenooglidcorrectie te bespoedigen is het belangrijk de leefregels die de arts voorschrijft, op te volgen. De behandelende arts zal dit uitgebreid met je bespreken tijdens de intake en na de behandeling.

Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie?

De duur van het herstel verschilt per persoon. Houd er rekening mee dat na een bovenooglidcorrectie de meeste zwelling en verkleuringen na 1 á 2 weken zijn weggetrokken. Na een onderooglidcorrectie duurt dat 2 á 3 weken. Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer 6 maanden bereikt.

Begin met een goede voorbereiding

Het is belangrijk dat je voor de ingreep aan de behandelende arts doorgeeft welke medicatie je gebruikt. Bij het gebruik van aspirine of bloedverdunners zal het advies zijn om hier enkele dagen van te voren mee te stoppen. Ben je een roker? Dan is het verstandig om voor de behandeling te stoppen met roken omdat nicotine de bloedvaten vernauwd. Hierdoor kunnen problemen bij de wondgenezing ontstaan. Als je vragen hebt over de voorbereiding, stel ze dan ook vooral tijdens de intake.

Leefregels na de ooglidcorrectie

 • Volg de instructies van je behandelend arts inzake het koelen/spoelen van de oogleden.
 • De hechtingen worden na 5 à 7 dagen verwijderd;
 • Totdat de hechtingen zijn verwijderd, mag je niet tillen, persen of bukken.
 • Fysieke inspanning of sporten is weer mogelijk na 2 á 3 weken.
 • Na de behandeling is het belangrijk dat je onder begeleiding naar huis gaat. Je mag niet zelf autorijden. Anders ben je niet verzekerd, mocht er een ongeval op de terugweg plaatsvinden;
 • Het wordt aangeraden om de eerste nacht niet alleen te slapen;
 • ‘s Nachts met een extra kussen slapen vermindert druk op de ogen;
 • Zodra de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes volledig zijn genezen, is oogmake-up weer toegestaan;
 • Administratief werk is meestal weer mogelijk na 1 week. Afhankelijk van hoe je jezelf voelt;
 • Zwemmen en saunabezoek is mogelijk als de hechtingen zijn verwijderd en de wondjes dicht zijn;
 • Contactlenzen zijn mogelijk zodra de hechtingen verwijderd zijn
 • Littekens kunnen de eerste 3 maanden rood zijn. Daarna nemen ze geleidelijk de kleur van je huid aan. Bescherm de littekens 3 tot 6 maanden voor UV-straling;
 • Een ‘doof’ gevoel rondom de oogleden kan 3 tot 6 maanden aanhouden.
 • Douchen is geen probleem voor het herstel van een ooglidcorrectie. De pleistertjes op de oogleden zijn namelijk waterbestendig. Zorg er wel voor dat er geen shampoo of zeep in de wond komt.

Wanneer kun je weer aan het werk?

De meeste mensen beginnen na het verwijderen van de hechtingen weer met administratief werk. De week direct na de behandeling adviseren we om verlof te nemen. Doe je fysiek werk? Vraag dan even aan de medisch specialist wanneer je weer kan werken. Dit geldt ook voor sporten. Samen wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie, hierdoor wordt ervoor gezorgd dat het herstel van de ooglidcorrectie zo spoedig mogelijk verloopt.

Wat kun je nog meer doen?

Het is belangrijk dat uv-straling vermeden wordt voor het littekenherstel gedurende 6 maanden. Zodra de korstjes zijn verdwenen mag je smeren met littekencrème. Volg hierbij de instructies van je behandelend arts.

Meer weten?

Wil je deze en alle andere informatie nog eens rustig nalezen? Download dan de gratis brochure. Zo weet je wat er allemaal komt kijken bij een ooglidcorrectie. 

Download brochure